~ взрив по социалните мрежи около ставащото в Сирия ~

Кошерът на социалните мрежи съвсем очаквано се разбуни около ставащото в Сирия. По последни сведения, освен военните удари срещу ИДИЛ в Ракка (централна северна Сирия) и Фронта ал-Нусра в Идлиб (северозападна Сирия), САЩ и близкоизточните й партьори са бомбардирали също цели на Ислямската Държава в Дер ез-Зур и Абу Камал (североизточна Сирия) и провинция Хасака (в северна Сирия). Говори се за общо над 40 самолетни пробега.

Отделно, американски изтребители са нанесли смъртоносни удари над бойци на групировката ал-Хурасан, неофициално афилиирана с ал-Нусра, под претекста, че те подготвят извънтериториални терористични сценарии с участието на чуждестранни доброволци срещу Щатите. В тази операция, незнайно защо конкретно е посочено, че единствено американски изтребители и безпилотни самолети са участвали.

Реакциите на про-Асад социалните мрежи на този момент са доста символични. От няколко дена в интернет пространството се върти колаж, на който американският президент Барак Обама бяга преследван от лъв (игра на думи, тъй като фамилията Асад означава именно това на арабски). Зад двете фигури на колажа – тези на Обама и на лъва – тайнствено, на заден кадър се извисява и самият Башар ал-Асад – явно с идеята, че изчаква да види какво ще се случи, преди да нанесе ответния смъртоносен удар.

pro-Asad fb pages

Някои арабски про-Асад източници дори споделят, че сирийските власти са били информирани в последния момент за предстоящите бомбардировки, заобикаляйки по този начин международните изисквания американските действия да бъдат съгласувани със сирийските власти. От една страна, парадирането на такъв тип информация не е никак учудващо – в интерес на режима е да има официална договореност между САЩ и Сирия, тъй като и двете са изправени пред един и същ противник, а именно ИДИЛ.

От друга страна, сигурно никак не е случайно, че днес военновъздушните сили на Башар ал-Асад продължиха обстрела с варелни бомби около Хама (централна Сирия), Кунейтра (южна Сирия) и околностите на Дамаск (предградието Джобар) – т.е. все територии извън обсега на коалиционните изтребители на Америка и нейните близкоизточни партньори. По този начин, за първи път в историята на Сирия, обикновените сирийци бяха бомбардирани едновременно хем от руски, хем от американски и западни оръжия.

Про-ИДИЛ привържениците, от друга страна, реагират с типичната за тях насмешка и самохвалство – например, чудят се защо пари на американските данъкоплатци са отишли за бомби над изцяло неизползвани обекти като военното летище Табка и база 93 в Айн Исса. След превземането им, след ликвидирането на войниците на Асад и преместването на изоставената от тях военна техника, тези обекти са предимно необитаеми, единствено с по няколко стражи, които ги пазят.

Втори аспект от онлайн пропагандата им, разбира се, е акцентът върху невинни жертви. Около 30 са за момента документираните жертви в града Ракка, има данни за няколко убити „мухаджирин“ – т.е. чуждестранни доброволци от Холандия и Великобритания в Идлиб, но липсва информация за Дер-ез-Зур или Хасака. Отделно, ИДИЛ също твърдят, че са свалили два коалиционни самолета и пленили един саудитски и един ОАЕ пилот. Подобна информация рязко се разминава с официално обявената от департамента на отбраната на САЩ, които твърдят, че всички пилотирани изтребители са се изтеглили от Сирия без загуби.

Доста по-разнообразна – и съответно важна – е реакцията на социалните медии принадлежащи на привърженици на сирийската опозиция, които са едновременно отявлено анти-ИДИЛ и анти-Башар ал-Асад. Много от тях се питат с какво право Америка си мисли, че борбата им с Ислямската Държава е по-важна за тях от борбата им срещу режима на Башар ал-Асад. Подобни мнения следват по петите на напълно неочакваните бомбардировки на САЩ върху цели на Фронта ал-Нусра в Идлиб и околностите на Алеппо (така наречената групировка ал-Хурасан, която неофициално е част от ал-Нусра). Типичен рефрен, често ре-туитнат е, „Глупост е да увеличиш броя на враговете си, а е мъдрост да ограничиш броя на фронтовете. Западните разузнавателни агенции би трябвало да го знаят.“

Често се прокрадва съмнението дали с бомбардировките си Америка всъщност не помага индиректно на сирийските власти срещу опозицията, която им противодейства на военното поле. Особено наболял е въпросът как Ислямският Фронт и други значителни про-ислямистки, но с национална насоченост групировки ще реагират срещу наказателната акция спрямо ал-Нусра, с която те редовно се сработват в различни битки срещу режима.

Поне в краткосрочен план е сигурно, че действията на САЩ ще комплицират картината за про-американските бунтовници (като Свободната Армия, кюрдската отбранителна армия и ал-Нахрауан), от които ще се търси отговорност за постъпките на съюзниците им. В този смисъл, акцията в Идлиб и Алеппо е доста зле премерена стратегически, с потенциала да предизвика ответна реакция доста по-различна и доста повече анти-американска от очакваната такава.

В заключение, най-тъжни като че ли са социалните медии на обикновените сирийци, които също следя. Там задължително присъства огромна доза песимизъм спрямо действията на САЩ. За тях, реакцията срещу ИДИЛ е много закъсняла; в ярък контраст са поставени двамата убити американски журналиста спрямо над 200, 000 жертви на гражданската война, абсолютно неясните цели на Америка в Сирия и гарантираното й нелоялно, предследващо единствено собствените й интереси използване на военна сила на територията на страната. Както някой от тях споделят: „Обама и Путин вече могат да си стиснат ръцете. И двамата са допринесли за увеличаване на жертвите в Сирия. Достойно реми (шахматен термин) за великите сили.“

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s